Kvinnefengselet Grini

"Julen 1944 i kvinnefengselet på Grini er en opplevelse jeg aldri glemmer." Sigrid Nordrum frå Ringebu med kodenavn "Kess" var fange på Grini frå 1943 til freden kom.

Da "gangen" var tom og vokterskene forsvunnet julekvelden, tok "vår" julefeiring til. Juleevangeliet ble lest, så juleprologen, og siden var det opplesning og sang.

Lesningen skjedde ut mot gangen med munnen mot kikhullet i døren, tilhørerne lå på gulvet i cellene med øret mot ventilåpningen.

"Kess" fortel vidare om jula på Grini til Menighetsbladet i 2006: ”Marie Louis Mohr hadde fått lov å øve inn noen julesanger med et lite kor, og da de kjente, kjære julesangene smøg seg inn på cellen fra gangen, kom julefreden.”

Selv om det føltes knugende å sitte der innelåst på julekvelden, var det likevel en betagende følelse at vi kunne nå hverandre til tross for alle stengsler.

Det ga jul og høytid tross alt".

Sigrid Nordrum døydde 22. november 2000. Ho vart 90 år gamal.

Sigrid-KESS-Nordrum-Foto-O-Ringlund038.jpg#asset:1199

Her er Kess med mor og far sin. Foto: Privat.

Gudbrandsdalsmusea sin adventskalender byr på levande historiar kvar dag fram til jul. Vil du vere med, så heng på her inne, eller følg oss på Instagram eller Facebook.

Kjelde: Artikkel i Hemgrenda i 2013


Skrevet av Jorun Vang

Publisert den 16.12.2021

jorun.vang@gudbrandsdalsmusea.no